ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ

 

Μαζί με τα σχολεία, ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Και δεν είναι λίγοι οι γονείς που σκέφτονται το μπαλέτο και τον χορό. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε για να κάνετε εγγραφή καλό είναι να γνωρίζετε μερικά πράγματα.

 

Λίγα λόγια για τον χορό 

Ο χορός, κλασικός και σύγχρονος, χαρίζει ευλυγισία και μαθαίνει το παιδί να στέκεται και να περπατά σωστά. Χορεύοντας, κινητοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος, σφίγγουν οι κοιλιακοί μύες, δυναμώνει ο κορμός και γυμνάζονται πόδια και χέρια. Ο μαθητής διδάσκεται να ελέγχει το σώμα του, με αποτέλεσμα να αποκτά αρμονία στην κίνηση. Ο κλασικός χορός, μάλιστα, αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Τα οφέλη, ωστόσο, δεν είναι μόνο σωματικά: η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία, ενώ ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης που τονώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου.                                  

                 

 

Επιλογή Σχολής

Η επιλογή της σχολής χορού ή μπαλέτου είναι άλλο ένα θέμα που οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Μόνο οι νόμιμες σχολές χορού, μπορούν να διδάσκουν μπαλέτο, σύγχρονο, μοντέρνο, ρυθμική-μουσικοκινητική αγωγή, ελληνικούς και ξένους λαϊκούς χορούς (κάρακτερ),κλπ. Για την ίδρυση και λειτουργία σχολής χορού, απαιτείται άδεια από τό Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ) και τα αρμόδια τμήματα πολιτισμού των κατά τόπους Νομαρχιών, μετά από αυστηρό έλεγχο. Κανένας φορέας (γυμναστήρια, σύλλογοι, ιδιωτικά σχολεία, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, studios κ.λπ.) δεν δικαιούται να αναπτύσσει παρόμοια δραστηριότητα, χωρίς τη σχετική άδεια.

 

Δικαίωμα να διδάξουν όλα τα είδη χορού ή ορισμένα από αυτά έχουν μόνο όσες σχολές έχουν πάρει τη σχετική άδεια, όπως ορίζει ο Ν. 1158/81, σε συνδυασμό με το Π.Δ. 457/83 και τον Ν. 1348/83. Η άδεια αυτή αποτελεί την επίσημη πιστοποίηση ότι πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις (κτιριακές και οργανωτικές) για την ορθή και ασφαλή διδασκαλία του έντεχνου χορού, ιδίως στις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες. 

 

Ιδιωτικές σχολές χορού

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Σ.Ι.Σ.Χ.Ε (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ) το οποίο παρέχει μια ενδεικτική λίστα με σχολές που τηρούν τις προϋποθέσεις άδειας και λειτουργίας τους. Δείτε τη λίστα εδώ.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες. Γι΄αυτό οι γονείς πριν εγγράψουν τα παιδιά τους σε οποιαδήποτε σχολή θα πρέπει να ενημερώνονται από τη διεύθυνση της εκάστοτε σχολής για τα διαπιστευτήρια τους (πτυχία, άδεια λειτουργίας, κτιριακές εγκαταστάσεις κτλ).

 

 

Κρατικές Σχολές Χορού

Εκτός από τις ιδιωτικές σχολές, υπάρχουν και οι ανώτερες κρατικές στις οποίες η φοίτηση είναι δωρεάν και η επιλογή γίνετε μετά από αξιολόγηση και εξετάσεις. 

 

Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης.  Το πρόγραμμα σπουδών στην ΚΣΟΤ διαμορφώνεται με πανεπιστημιακές προδιαγραφές και περιλαμβάνει τη διδασκαλία τεχνικών και θεωρητικών μαθημάτων σε σταθερή και σεμιναριακή βάση. Λειτουργούν Προεπαγγελματικά τμήματα (για ηλικίες από 10 έως 17 ετών) και το Επαγγελματικό τμήμα σπουδών χορευτών, χορογράφων και καθηγητών χορού.

 

Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής λειτουργούν προπαρασκευαστικά και επαγγελματικά τμήματα ΧΟΡΕΥΤΩΝ & ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ. Τα Προπαρασκευαστικά τμήματα (για σπουδαστές 12-15 ετών) λειτουργούν ως φυτώριο προετοιμασίας για την εισαγωγή των παιδιών στα Επαγγελματικά.
Η φοίτηση στα Επαγγελματικά τμήματα (για σπουδαστές άνω των 15 ετών) χορευτών και καθηγητών χορού είναι τριετής. Στο τμήμα Χορευτών φοιτούν σπουδαστές που έχουν απολυτήριο Γυμνασίου και στο τμήμα καθηγητών χορού φοιτούν σπουδαστές που έχουν απολυτήριο Λυκείου.

 

01011955