Τι προσφέρει ο χορός στα παιδιά;

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη που προσφέρει ο χορός στα παιδιά. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή του χορού όχι μόνο στη σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Ο χορός δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο παιδιά «θαύματα» που στοχεύουν σε συμμετοχές σε διαγωνισμούς ή στη συνέχιση των σπουδών τους σε ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού . Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά ασχολούνται με τον χορό καθαρά για την άσκηση και την ψυχαγωγία που τους προσφέρει. Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο χορός στα παιδιά περιλαμβάνονται η καλή φυσική κατάσταση, η απώλεια βάρους, η βελτίωση της ισορροπίας, η αγάπη για τη δραστηριότητα, η αύξηση της αυτοπεποίθησης και η ανάπτυξη της εκφραστικότητας των παιδιών.

Μέσα από τον χορό, τα παιδιά γυμνάζονται διασκεδάζοντας. Έτσι, μαθαίνουν να αγαπούν τη σωματική άσκηση γνωρίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι για το σώμα τους. Εκτός όμως από την καλή φυσική κατάσταση, ο χορός συμβάλλει και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, ενισχύοντας την κοινωνικότητα και την αυτοπεποίθησή του, διδάσκοντας του τον σεβασμό προς τον εαυτό του και τους άλλους και μαθαίνοντάς την έννοια της πειθαρχίας. Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο στόχο, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του, ενώ βελτιώνεται η μνήμη του.

Ένα όμως από τα σημαντικότερα οφέλη του χορού είναι ότι αναπτύσσει την εκφραστική ικανότητα των παιδιών, βοηθώντας τα να εκφράζονται μέσα από το σώμα τους και όχι μόνο με τις λέξεις. Τα παιδιά μαθαίνουν να κινούνται με τη μελωδία και να προσαρμόζουν τις κινήσεις τους ανάλογα με το ύφος και το ρυθμό της μουσικής. Και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα μπορούν να κινούνται με χάρη, να εναρμονίζουν τα μέλη του σώματός τους και να προσαρμόζουν τη στάση του σώματός τους στην καθημερινότητά τους ανάλογα με τα συναισθήματά τους.

Ο χορός είναι πραγματική ευλογία για κάθε παιδί, οποιασδήποτε ηλικίας. Παράλληλα με τη σωστή σωματική τους ανάπτυξη, τα βοηθά να αναπτύξουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και τα ενθαρρύνει να αγαπήσουν τον εαυτό τους δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να αγαπήσουν και τους άλλους.

 

Τα πλεονεκτήματα του μπαλέτου.

Το μπαλέτο είναι η υψιλότερη μορφή χορευτικής τέχνης και ένα από τα πιο όμορφα είδη χορού, με μεγάλη ιστορία και λάτρεις σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, το μπαλέτο είναι διαδεδομένο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με αντιπροσωπευτικά στιλ και μεθόδους διδασκαλίας για κάθε γούστο. Ένα κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει όλα τα είδη (σχολές) μπαλέτου είναι η πειθαρχία, οι εντυπωσιακές και συχνά δύσκολες ασκήσεις και η συχνή εξάσκηση, παράγοντες που δίνουν στους χορευτές μπαλέτου πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.

Το μπαλέτο περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν την στάση του σώματος και τον συντονισμό των μελών του, καθώς και την αίσθηση του ρυθμού και την μνήμη.

Ως αεροβική άσκηση, το μπαλέτο συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς μύες, χτίζοντας δυνατά, ευλύγιστα και σμιλεμένα κορμιά με τονωμένους μύες, χωρίς να προσθέτει όγκο.

Οι χορευτές μαθαίνουν να σέβονται το σώμα τους και το μυαλό τους με υγιή τρόπο, και διοχετεύουν την ενέργειά τους εποικοδομητικά.

Στις σχολές μπαλέτου, οι μαθητές διδάσκονται μια ποικιλία βημάτων και κινήσεων που καλλιεργούν την δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση, την χάρη και την ικανότητα ερμηνείας μπροστά σε άλλους.

Η συμμετοχή στις παραστάσεις που διοργανώνει το μπαλέτο για το κοινό, διδάσκει στους μαθητές οργάνωση, συγχρονισμό, συγκέντρωση και υπευθυνότητα, καθώς και το πώς να δουλεύουν και να συνεργάζονται με άλλα άτομα μέσω μίας σωματικής επικοινωνίας.

Το μπαλέτο ενισχύει την μουσική καλλιέργεια των μαθητών και ενθαρρύνει την εκτίμηση και την αγάπη για την κλασσική μουσική.

Όσοι ασχολούνται με το μπαλέτο αποκτούν γνώσεις για τις ρίζες και την ιστορία του μπαλέτου, και σεβασμό στα σπουδαία μπαλέτα και τους διάσημους χορευτές.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις των διάφορων επιπέδων, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να κερδίσει υποτροφία σε κάποιο πανεπιστήμιο χορού ή να γίνει επαγγελματίας χορευτής   ή δάσκαλος χορού και να ζει από αυτό.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χαρίζει αυτοπεποίθηση και πολύ διασκέδαση.

Ο σύγχρονος χορός

Ο σύγχρονος χορός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εφόδια του επαγγελματία χορευτή μαζί με τις γνώσεις του κλασικού χορού. Ο χορευτής αποκτά μεγαλύτερη εκφραστικότητα και καλύτερη τεχνική.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.

01011955